Sevärdheter

Bibliotek på Nääsområdet

En del av: Slöjd & Byggnadsvård

Hur såg en typisk villa ut år 1934?
Hur tillverkar man limfärg på traditionellt sätt?
Vad kan orsaken till mögel på vinden vara?
Vad är nålbindning? Kan man lära sig det?

I vårt bibliotek kan du hitta svar på de flesta av dina frågor kring gamla hus. Det är ett av landets största specialbibliotek för byggnadsvård. Här finns över 50 kvadratmeter litteratur och filmer om äldre byggnadstekniker, arkitekturhistoria och trädgårdshistoria. Vi har också äldre varukataloger för t ex hus, tapeter, möbler och installationer.

Under öppettid är du alltid välkommen att sitta ner och läsa och botanisera i hyllorna. Hör du av dig i förväg kan vår bibliotekarie dessutom förbereda ditt besök genom att plocka fram böcker i det ämne som du är intresserad av.

Kontaktinformation

Nääs slott
44892 FLODA
Kontaktperson: Ulrika Lindh
Telefon: 010-4414360
Bokning: 010-4414360

E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregi...
Hemsida: www.slojdochbyggnadsvard.se

Hitta hit

Öppettider

Öppettider 2014:

Maj - augusti
Tisdag, Fredag - Söndag kl. 11 - 16
Onsdag - Torsdag 13 - 18
Midsommarafton - stängt
Midsommardagen - stängt

Hela året:
Onsdag - Torsdag kl. 13 - 18

Välkommen!

Prisinformation

Fri entré!

Res med kollektivtrafiken

Från hållplatsen Lilla Nääs går man under motorvägen och därefter mot en trädallé. Därefter genom allén mot slottet, ca 1 km. Just innan bron svänger du av till vänster och där ligger Källnääs, en stor, röd byggnad med vita knutar.

Fakta

Slöjd & Byggnadsvård är ett informationscentrum för byggnadsvård och slöjd, med bibliotek, rådgivning, utställning och butik. Maila eller ring för att boka tid för rådgivning!

Vägbeskrivning

Slöjd & Byggnadsvård ligger i byggnaden Källnääs, vid Nääs slott i Lerums kommun, mellan Göteborg och Alingsås.

Om du reser med bil kör du E20 och svänger av mot Nääs Slott strax öster om Floda. Vi finns i Källnääs, ett rödbrunt trähus på seminarieområdet. Sväng vänster innan bron över mot slottet.

Du kan också åka pendeltåget (Göteborg - Alingsås) och går då av vid Floda station. Därifrån är det en halvtimmes promenad längs sjön Sävelångens södra strand och genom en vacker lövskog.

Det går också bra att åka buss eller taxi från Floda station. Ta buss 533 till Lilla Nääs, därifrån är det en kort promenad på ca 1 km genom allén mot slottet. Just innan bron svänger du av till vänster och där ligger Källnääs, en röd byggnad med vita knutar.