Sevärdheter

Rörstrand Center i Lidköping

Välkommen till den förvandlade porslinsfabriken Rörstrand Center i Lidköping vid Vänern.
Shopping, museum, mat, hälsa och design.

Historian om den förvandlade porslinsfabriken


Rörstrandsfabriken

Som mest arbetade 1 500 människor i den stora Rörstrands-fabriken som drevs här under sju årtionden. Idag har den stora porslinsfabriken fyllts med nya verksamheter. Av de cirka 150 hyresgästerna på Rörstrand Center driver en handfull företag det keramiska arvet vidare. Bland annat finner du idag Sveriges minsta porslinsfabrik här - Porslinsfabriken i Lidköping.

Sveriges minsta porslinsfabrik - Porslinsfabriken i Lidköping - tillverkar alla svenska Sparbankers spargrisar. Här produceras även kakel, kakelugnar, porslinsfigurer och offentliga utsmyckningar.

Formakademin, den tidigare keramikskolan som startades av Carl-Harry Stålhane tillsammans med Kent Ericson flyttade till området 2007. Här utbildas såväl keramiker, som modellörer och numera också mönsterdesigners.

Entreprenörerna Inger Franzén och Irene Hansson köpte Rörstrandsfabrikens screentryckeri som de idag driver under namnet Print & Design. Här beställer såväl företag, formgivare som privatpersoner sina unika dekorer tryckt på porslin.
Rörstrand Museum

Rörstrand Museum som startades av skulptören Bertil Lundgren flyttade in i nya lokaler inredda av arkitektbyrån White i mars 2008. Här i en fond av abstrakta skärvor kan du ta del av Rörstrands 290-åriga historia. Missa heller inte museets härliga servering!

Design och shopping
I de gamla fabrikslokalerna finns Iittala Outlet och Design Outlet med flera tusen m² härlig designshopping, tillsammans med unika mindre butiker såsom blommor, keramik, quilt och foto.

Härlig mat och bakverk
I den tidigare silon ryms restaurang Strand Matsalar och skybar med imponerande utsikt över Vänern och Lidköping. Här erbjuds bl.a. goda luncher, kurser och fester. Området har ett eget uppskattat konditori och ytterligare ett café med bakverk, choklad och glass.

I Skaparverkstaden är alla välkomna att boka en kreativ stund till att måla kakelplattor, muggar och prova på att dreja.

Avkoppling
Det finns möjlighet till en stunds avkoppling eller träning i någon av områdets alla hälsoverksamheter och även tillgång till ett apotek.

Info Point – Turistserviceplats
Rörstrand Center är en Info Point - Turistserviceplats. Här kan den som besöker Läckö-Kinnekullebygden hämta informationsmaterial och kartor. Besökaren kan också få muntlig information om besöksmål, aktuella aktiviteter och serviceutbud.

Följ vår hemsida för evenemang och aktuella erbjudanden.
www.rorstrandcenter.

Hjärtligt välkommen!

Kontaktinformation

Fabriksgatan 4
Lidköping
Telefon: 0510-61210

E-post: info@rorstrandcenter.se
Hemsida: www.rorstrandcenter.se

Hitta hit

Öppettider

Öppet året runt
Måndag-fredag 10-18
Lördag 10-16
Söndag 12-16* (from 2017 kl 11-15)

Se respektive butiks hemsida för avvikande öppettider.

Res med kollektivtrafiken

Fakta

Välkommen till Rörstrand Center i Lidköping vid Vänern.

Öppettider*

Måndag-Fredag kl 10-18

Lördag kl 10-16

Söndag kl 12-16 (fr.o.m 2017 kl 11-15)

*Se ev avvikande öppettider på www.rorstrandcenter.se

Vägbeskrivning

Centralt i Lidköping. Fabriksgatan 4, Rörstrand Center, Lidköping

Faciliteter

  • Uteservering
  • Lunch
  • Kafé
  • Lekplats
  • Restaurang med fullständiga rättigheter
  • WC/Toalett
  • Året runt öppet
  • Parkering