Se och göra

Leden Skagern Runt

Cykla, vandra eller rid 

Skagern erbjuder vacker och varierad natur som sträcker sig genom tre län. Här möter du såväl västgötar som närkingar och värmlänningar. Färdas längs mysiga byvägar och genom trolska skogar. Njut av fågelsång och det stilla suset av trädkronorna i vinden. 

Landskapet öppnar upp sig och du ser röda små gårdar vackert inbäddade bland gyllengula åkrar och grönska. Kor går fridfullt och betar i sina hagar. Stanna till och njut av den himmelska utsikten över Skagern och svalka dig längs de långa sandstränderna.

Det finns möjlighet att både rida och vandra på leden. Vill du hellre cykla så finns det även en särskild cykelled. Du väljer själv vart på leden du vill starta. Man kan välja att färdas på hela eller delar av leden.

För att få ut så mycket som möjligt av leden så rekommenderar vi att du köper Färdguiden som finns att beställa på ledens hemsida. I färdguiden får man allt man behöver för en lyckad tur. Guiden innehåller en karta och berättelser om nutid, historia, skrönor och natur i bygderna runt sjön. Landskapet rymmer många hemligheter. I guiden hittar man även färdbeskrivning samt kontaktuppgifter till de olika logiställena. Samt var man kan beställa lunchkorg, lämpliga rastställen, cykeluthyrning, badställen, hovslagare, veterinär, affärer och mycket annat.

Logi

På olika ställen runt sjön finns både gäst och hästlogi. 

 Våra logivärdar hjälper dig till rätta och ser till att du får en minnesvärd semester.

Kommer du med häst så finns logi för din häst i en rasthage eller stall. Här erbjuds vatten och hö.

För logialternativ och bokning hänvisar vi till ledens hemsida www.skagernrunt.se

Kontaktinformation


54792 Gullspång
Kontaktperson: Lars-Erik Jern
Telefon: 070-6286852

E-post: info@skagernrunt.se
Hemsida: www.skagernrunt.se

Hitta hit

Öppettider

Leden är öppen året runt med begränsad tillgänglighet under vintermånaderna. För häst- och gästlogi är bokning möjlig 1 juni - 30 september.

Prisinformation

Färdguide kan beställas på Skagern runts hemsida eller köpas på turistinformationen i Hova eller Gullspång.

Avgiften går till underhåll av ledens sträckning, skyltning och informationsmaterial. I färdguiden hittar du spännande historia knutet till platserna som du passerar, nyttiga telefonnummer till exempelvis läkare, tandläkare, hovslagare, veterinär och naturligvis häst & gästlogi. En detaljerad karta med viktig information markerat medföljer. Färdguiden kan beställas på ledens hemsida eller köpas på Hova turistbyrå 0506-301 20. Cyklar kan hyras på STF Vandrarhem Gullspång telefon bokning 0551-211 23.

Fakta

Skyltningen består av stolpar med ledens symboler: hästsko, känga och pilgrimsmärke, blåvit färgmarkering samt pil för färdriktning.
Cykelleden har separat skyltning med små plåtskyltar med cykelsymbol på. 

Du färdas på stigar, mindre körvägar och byvägar samt på någon sträcka asfalt där inget annat varit möjligt. 

Ryttare bör räkna med minst tre övernattningar, vandrare gärna fyra. Lägg gärna till någon dag för att få större utbyte av färden. Cyklister bör räkna med en eller två övernattningar. 

Goda råd inför turen med häst:
Du medför egen häst.
Hästen ska vara frisk och ha minst grundkondition, vara välskodd och trafikvan.
Hästen ska vara vaccinerad mot A2-virus (hästinfluensa) och stelkramp, dels för sin egen skull men också av hänsyn till de djur den kan tänkas komma i kontakt med under färden.

Vägbeskrivning

Du kan påbörja din ritt, vandring eller cykeltur på valfri plats utmed Skagern, men du som kommer med hästtransport kan kontakta några av ledens kontaktpersoner för att få reda på bästa platsen att lasta av och på hästen.

Södra delen av Skagern ligger ca 4 km norr om Hova . Det är Sveriges till ytan 18:e största sjö och är totalt 131 kvadratkilometer. Leden sträcker sig över tio mil runt sjön.