Almnäs Ysteri
Efter en paus på 47 år producerar Almnäs Ysteri återigen ost, gjorda på ekologisk mjölk från gårdens egna kor. Idag är Almnäs Sveriges största hantverksmässiga osttillverkare.
Om ysteriet
Ostarna tillverkas av ett team i ledning av ostmästare Tommy Larsson. Verksamheten är inrymd i före detta "Bränneriet", en av Almnäs kulturbyggnader, som ursprungligen byggdes 1770.
Tekniken, ystkar och ostpressar, är hämtat från Schweiz där det finns gott om mejerier i Almnäs storlek.
Almnäs dröm är att göra några av världens mest älskade ostar. Därför arbetar man bara med gårdens egen ekologiska mjölk från egna kor som man utfodrat med det skördat från egna åkrar och beten. Man standardiserar inte mjölkens fett och protein utan välkomnar att ostarnas karaktär varierar med säsongen. Och med hjälp av gårdens ostar berättar man på så vis även om Almnäs snart 800-åriga historia.
Om Almnäs ostar
Wrångebäcksosten
Wrångebäcksosten är Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke
och den brukar kallas föregångaren till den svenska herregårdsosten.
Almnäs Tegel
Almnäs Tegel är en hårdpressad ost av kontinental typ. Barnafötterna som pressats in på ovansidan berättar historien om vår flerhundraåriga tillverkning av tegel.
Anno 1225
Anno 1225 görs i en korg flätad av sälg såsom den skulle kunna ha gjorts på medeltiden. Ytan på denna ost är ”vildblommande”, dvs. den präglas helt av de lokala bakterie- och jästkulturer som finns på den plats där osten mognar.
Almnäs 1 Liter
Almnäs 1 liter är en grynpipig ost uppkallad efter en mjölkpollett som förr användes när man skulle köpa mjölk i ladugården.
Var säljs Almnäs ost?
Förutom i Almnäs egen gårdsbutik säljs ostarna till restauranger och till ostbutiker med manuella ostdiskar bland annat i Stockholm, Göteborg, Jönköping och Skövde.
Almnäs exporterar även till ett antal europeiska länder samt USA. Lokalt hittar man Almnäs ost hos Känsla delibutik och restaurang i Hamnbacken i Hjo.