Sevärdheter

Håveruds slusstation

Slusstation

I Håverud finns ett system av fyra slussar och en akvedukt som går förbi och över forsarna i Upperudsälven. De fyra slussarna ger en nivåskillnad på 9,9 m. När man passerat den nedersta slussen följer man en kortare kanalsträcka till dess den kröker åt vänster. Därefter kommer en dubbelsluss vid vars övre del går en järnvägsbro; klaffbro med 8,5 m fri höjd.

Båtägare som önskar broöppning skall kontakta slussvakten i tid - i annat fall finns risk att man får vänta till nästa slussningstillfälle. Omedelbart efter treans sluss går kanalen in i en akvedukt (32,5 m lång, 4,36 m bred, 1,8 m djup och förankrad på stadiga granitpelare) som leder kanalen över Upperudsälvens gamla älvfåra (Håverudsforsarna).

Efter akvedukten följer en damm och en kort kanalsträcka fram till översta slussen i Håverud. Strax före översta slussen passeras en stor fast landsvägsbro.

Dalslands center

Alldeles vid slussarna finns mycket aktivitet. Dalslands Center bjuder på en rad evenemang under sommaren. Här finner du också en glasblåsare med fina produkter till försäljning. Det finns en turistinformation och en restaurang med utmärkta fiskmenyer. I butiken kan du köpa rökt lax. Du kan fynda antikt och loppisvaror där och glöm absolut inte att besöka Kanalmuséet. 

Det serveras mat i Thairestaurangen och ett Café finns inne i Dalsalnd Center.

Övernatta kan du också här, antingen på Håveruds Camping, i vandrarhemmet elelr i en av de fina stugorna.

Kontaktinformation

Dalslands kanal
46472 Håverud
Telefon: 0532-44750

E-post: info@dalslandskanal.se
Hemsida: www.dalslandskanal.se

Hitta hit

Fakta

Håveruds slusstation, 4. 7. slussen i Dalslands kanal från sjön Upperudshöljen till sjön Åklång

Antal slussar: 4

Nivåskillnad:9,9 m

Vägbeskrivning

Koordinater
Latitud: 58.821000
Longitud: 12.413749