Sevärdheter

Nääs Slott och Slöjdseminarium, Floda

Nääs Slott & Slöjdseminarium är Sveriges bäst bevarade sena 1800-talsmiljö och ett centrum för slöjd och hantverk. Slottet ligger på en liten udde strax utanför Göteborg och är en unik blandning av natur och kultur i gränslandet mellan storstad och landsbygd.

Nääs Slott är i dag ett nationellt byggnadsminne och en av landets största arrangörer av kurser i slöjd och hantverk. Här kan du gå guidade turer, bo, äta och dricka gott. Du kan också besöka konsthantverksgalleriet eller promenera i naturreservatet Nääs Backar med stora områden ekhagar och orörd natur. Nääs är dessutom den perfekta platsen för konserter, evenemang och kaffeutflykter.

Orörd historia

Att besöka Nääs slott är som att kliva rakt in i 1800-talet. Sedan 1898, då slottets sista privata ägare August Abrahamson dog, har ingenting förändrats. Tekopparna står fortfarande framdukade i röda salongen och i den mer privata delen av slottet är sängarna fortfarande bäddade. En extra dimension får platsen av att den spelar en så stor roll i Selma Lagerlöfs berömda bok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, där ett helt kapitel beskriver livet på Nääs i skiftet mellan 1800- och 1900-tal.

Kontaktinformation

Nääs Allé
44892 FLODA
Kontaktperson: receptionen
Telefon: 0302-31839
Bokning: 0302-31839

E-post: info@naas.se
Hemsida: www.naas.se

Hitta hit

Öppettider

Nääs är tillgängligt året runt för promenader.
Nääs Konsthantverk, Slöjd & Byggnadsvård samt Nääs slottsrestaurang och café har öppet stora delar av året.

Turistbyrån på Nääs drivs i samarbete med Lerums Kommun
Öppettider 2017:
Maj-augusti: alla dagar 11-16.
September: lör-sön 11-16.
I övrigt stängt.
Vill du komma i kontakt med oss övriga tider av året så ring 0302-31839.

Guidade turer maj- september. Under övriga året går det att boka en visning.
Se vår hemsida för detaljer om öppettider. www.naas.se

Res med kollektivtrafiken

Ta bussen till Lilla Nääs, gå ner under viadukten och in i slottsallén.

Fakta

Nääs har en lång historia

Det äldsta delarna av slottsbyggnaden är från 1600-talet.Det var på under 1600-talet som Nääs blelv ett säteri. På 1700-talet bodde von Utfall, som var superkargör vid Svenska Ostindiska Companiet, på godset. Peter Wilhelm Berg köpte Nääs på 1820-talet. Det var han som grundade Nääs fabriker som kom att ha stor betydelse för bygden.

Under den sista private ägaren Abrahamsons tid grundades här ett slöjdlärarseminarium. Skolan utbildade lärare från alla världens hörn i slöjd och hantverk, och kallades "Sveriges fönster mot världen". Sedan Abrahamson gick ur tiden den 6 maj 1898 ägs och förvaltas Nääs egendom av August Abrahamsons Stiftelse.

Nääs idag är ett nationellt byggnadsminne och ett naturreservat, men också en stor gård med fantastisk historia. Slottet står som kronan på verket på sitt eget näs, ett landmärke som tronar över bygden. Vägbeskrivning

E20 från Göteborg mot Stockholm, 35 km fr Gbg ta av vid Nääsmotet (89) mot Öijared, ca 2.5 km, skyltar visar

Tåg från Göteborg och Alingsås. Station: Floda.
Buss från Floda Station. Hållplats: Lilla Nääs.
Vissa tider går även buss direkt från Göteborg.

Från busshållplats ca 5 minuters promenad till Seminarieområdet och 10 minuter till Nääs Slott.

Promenad från tågstationen i Floda till Nääs tar ca en halvtimme.