Sevärdheter

NOHAB Smedjan

En del av: Innovatums science center

NOHABs gamla smedja är en unik industrimiljö som bevarats i skicket den var när tillverkningen en gång slutade. Här finns de gigantiska hamrarna, ugnarna och alla verktygen där bredvid. Smedjan är en av Sveriges äldsta hammarsmedjor. Den har varit i drift sedan 1847 då företaget NOHAB, Nydqvist & Holm AB, startade sin verksamhet. De nuvarande lokalerna togs i bruk 1935. I smedjan har det bland annat tillverkats kopplingsstänger till lok, ringar, axlar och verktyg. Den maskinella utrustningen består idag av tre stycken 500-800 kilos lufthammare och två stycken mindre hammare.


När verksamheten lades ner 1993 köpte Trollhättans kommun in samtliga inventarier för att rädda smedjan. Idag är det åter verksamhet i smedjan. Konstsmederna Inge Dahlgren och Ivan Dahlstrand Kamiyasu har verkstad, galleri och kurser i NOHABs smedja.


Välkommen att uppleva en autentisk arbetsmiljö från förr!

Kontaktinformation

Åkerssjövägen 10
46129 Trollhättan
Telefon: 0520-289400

E-post: info@innovatum.se
Hemsida: www.innovatum.se/nohabssmedja

Hitta hit

Öppettider

Smedjan är en arbetsplats men besökare är välkomna efter överenskommelse.

Önskar du ett besök i smedjan, kontakta receptionen på Innovatums science center för bokning, 0520-289 400.

Mer från Innovatums science center

Utbud

Res med kollektivtrafiken

Buss 21, riktning Skoftebyn

Fakta

Smedjan på Innovatum-området är en av Sveriges äldsta hammarsmedjor. Den har varit i drift sedan 1847 då företaget NOHAB, Nydqvist & Holm AB, startade sin verksamhet. Deras största produkter var bland annat var vattenturbiner och lokomotiv. Nuvarande lokaler togs i bruk 1935 och driften fortsatte fram till 1993.

I smedjan har det tillverkats både delar till färdiga produkter såsom: kopplingsstänger till lokomotiven, ringar, axlar, verktyg av olika slag samt legoarbeten. Den maskinella utrustningen består idag av 3 st. 500-800 kg:s lufthammare och 2 st. mindre hammare. När verksamheten lades ner 1993 köpte Trollhättans kommun in samtliga inventarier för att rädda smedjan. Idag är det åter verksamhet i smedjan. Konstsmederna Inge Dahlgren och Ivan Dahlstrand Kamiyasu har verkstad, galleri och kurser i NOHABs smedja.


Vägbeskrivning

Från RV 45 följ skyltning till turistbyrån. NOHAB Smedjan ligger i byggnaden intill turistbyrån.