Sevärdheter

Lästviks Säteri & Galleri

Lästviks Säteri & Galleri

Lästviks Säteri är en gammal, dalsländsk, större skogsgård som tillhört samma familj i flera generationer. Här finns en mängd olika sevärdheter och aktiviteter.

Allmogesalen

Med stöd av länsmuseet och Riksantikvarieämbetet har en omfattande restaurering gjorts av den vackra allmogesalen på andra våningen i huvudbyggnaden.

Salens väggar smyckades 1858 från tak till golv av bygdemålaren C F Pagander på ett sätt man inte möter någon annanstans i Dalsland. Vi kan bl.a. se fantastiska,fantasieggande slottslandskap, en märklig slussbyggnad och två svenska kungar i historiska situationer. Salen är numera öppen för allmänheten med guidade visningar.

Specialarrangemeang
Lästviks Säteri gör gärna specialarrangemang för större grupper. Vi kan då ordna lättare förtäring eller middag i salen. Vi tar emot upp till 50 personer. Och det finns plats för bussar att parkera. Eller varför inte fira din födelsedag här eller någon annans bemärkelsedag? Vi fixar tårtan!

Boka och diskutera med ägaren Birgit Hansson.

Vintage shop

I ”Birgits garderob” finns i princip allt från exklusiva Mah-Jongplagg (dock inte till salu), designermärken som Bruno Magli, Cacharel och Gucci till Hennes & Mauritz. Stilar och storlekar varierar enormt och det bör finna något för alla smaker. Förutom kläder innehåller ”Birgits garderob” skor, smycken, andra accessoarer och även en och annan lampa och möbel. Större delen av allt som finns i ”garderoben” är till salu, men inte allt.

Viltsafari - älg och bäver

I den djupa Lästviksskogen kan Du möta älg och bäver.
Kanske också varg och lo.

Under en cirka två timmar lång jeepfärd med djur- och naturkunnig guide.

Hantverksbutik

Hantverksbutiken ligger på undervåningen i galleriet. Där visas och säljs konst och konsthantverk från många olika konsthanverkare och konstnärer. Här finns smycken i silver och glas. Konsthantverk i keramik, glas, textil och metaller. Och målningar gjorda i bl a olja, akryl och akvareller. Samt små och stora skulpturer i trä, glas och metaller.

Här finns handstickade halsdukar, pulsvärmare, smycken, broscher, glassaker, keramik m.m.

Galleri

Lästviks Galleri är Dalslands första privata galleri och är inhyst i ett vackert gammalt sädesmagasin, som ligger i vinkel med mangårdsbyggnaden. Det öppnades våren 2002. Målsättningen är att visa objekt av hög klass. Spännade konst i anrik kulturmiljö.

Kontaktinformation

Lästvik
66010 Dals Långed
Telefon: 0531-33044
Telefon: 070-3302885
Fax: 0531-33037

Hemsida: http://www.lastviks-sateri.se

Hitta hit

Öppettider

25/5 - 28/5: Konstvandringen kl. 11 - 18
24 - 25/6 : Midsommar kl. 14 - 18
6/7 - 20/8: Tors-sön kl. 14 - 18
Varmt välkomna!

Vi tar gärna emot besök hela året. Det är säkrast att höra av sig innan men är vi hemma öppnar vi alltid.

Mer från Lästviks Säteri & Galleri

Utbud

Res med kollektivtrafiken

Fakta

Årets utställning är Vi minns Carl Folke Carlsson - en av de gamla dalslandskonstnärerna. Vernissage på Konstvandringens första dag.

Vägbeskrivning

Lästviks Säteri ligger vid väg 172 mellan Billingsfors och Bäckefors i Dalsland. Ca. 2 km söder om Steneby kyrka och avtagsvägen mot Ed blickar säteriet ut över sjön Iväg. Verksamheten ägs och drivs av Birgit Hansson.