Litsleby Hällristningar, Tanumshede
Denna stora bildrika hällristning kallas också "Spjutgudens häll" Varför förstår man när man ser den.
Hällristningen domineras av en jättelik man beväpnad med spjut. Mansfiguren är troligen Europas största människoavbildning på en hällristning. Troligtvis föreställer mannen en föregångare till Asaguden Odin, krigsguden, vars attribut var spjutet.
De flesta av bilderna har framställts i slutet av bronsåldern och början av järnåldern, från cirka 700 f. kr till tiden för Kristi födelse.
Från Litslebyristningen leder en stig upp genom skogen. Genom att följa den kommer man till en annan, mycket känd hällristning som föreställer en grupp ryttare. Ristningen bildar en scen som hänger samman och förmodligen har framställts vid ett och samma tillfälle. De rektangulära sköldarna som ryttarna bär visar att ristningen är från äldre järnålder, troligtvis cirka 400-100 f. Kr. Ristningen är skyltad och imålad.
Litslebyristningen är utrustad med en ramp som gör det möjligt även för en person som sitter i rullstol att se ristningen på nära håll. Rampen gör det också lättare att få mycket bra fotografier av ristningen utan att behöva gå på den. Berget är mycket vittrat och ömtåligt och får inte beträdas.
Vill du lära dig mer om hällristningarna, ladda ner våra appar
Empire of the sun
Den tar dig med på en resa till bronsåldern. Du får information om fantastiska platser och unika föremål i Tyskland, Danmark och du gör en rundresa till hällristningsplatser i Bohuslän och Dalsland.
Från Danmark är det Solvagnen från Trundholm, från Tyskland är det Himmelskivan från Nebra och från Sverige är det hällristningarna i Bohuslän och Dalsland.
Laddas ner på App store eller googelplay
Världsarvsappen
Denna webapp innehåller bland annat audioguider till de flesta tillgängliggjirda hällristningarna i världsarvsområdet. Du hittar appen här: www.tanumworldheritage.se.
Tanums Världsarv
Tanums Världsarvsområde kring Tanumsslätten
är hela 45 km² stort. Här finns det
ca 510 hällristningsplatser och på dessa platser
visas totalt 10000-tals bilder. De fyra största
platserna är Fossum, Vitlycke, Aspeberget,
Litsleby och är besöksanpassade med parkeringsplatser, gångvägar och informationstavlor.
Litsleby är dessutom handikappsanspassad.