Karta

Vandra på Halla

Edshultshall har aldrig varit något riktigt stort fiskeläge. På skifteskartan över Edshult från 1788 finns fyra bostadshus markerade. Tillgången på sill vid samma tid innebar att samhället utvidgades. Husförhörslängden för tiden 1789-94 tar upp 7 familjer. Vid denna tid hade fisket också fått några familjer att flytta ut till Kråkholmen där de bodde kvar ända in på 1810-talet. Antagligen för att komma närmare fiskevattnen. 1803 hade samhället 11 boningshus och 10 uthus, fyra sjöbodar samt fyra hus för trankokning. Vid denna tid fanns det antagligen utsocknes anställda på kokerierna, för i husförhörslängderna står ”Trankoket Halla” och ”Do. Bockholmen” uppskrivna som egna husförhörsplatser. En grumsedamm från denna tid finns ju fortfarande kvar på Halla.

Några enkla tips för hur du använder appen


Appen fungerar både när du sitter hemma framför en dator med stor skärm och planerar en utflykt, som när du är ute på leden med en mobiltelefon. En stor fördel är att du inte behöver installera någon app utan den fungerar i en vanlig webbläsare. Det första du måste göra är att se till att "platsinställningar" och GPS är aktiverade på din telefon eller dator. En fråga om att tillåta platsvisning kommer upp då du loggar in i webbappen, klicka ja på den frågan.
När du klickar på “Visa karta” kan du i “Kartinställningar” visa eller dölja varje enskild led och/eller typ av intressepunkt. På så sätt kan du styra vilka detaljer som visas. Du kan även växla mellan en traditionell kartvy och satellitvy.
I kartan kan du dra muspekaren över eller klicka på en linje. Då lyser ledens linje upp, vilket gör att du enkelt ser sträckningen även om leden samverkar med flera andra leder. Samtidigt öppnas ett fönster som visar en bild eller flera bilder och detaljerad information för vald led.
Vissa typer av intressepunkter har ikoner som gör det enkelt att planera en utflykt. Det är framförallt startpunkter, parkeringar, hållplatser, vindskydd och boenden samt rastplatser som styr din logistik. Låter du muspekaren svepa över intressepunkter ser du dels vad platsen heter och dels vad som finns där. Det är ett snabbare sätt att navigera om du har tillgång till muspekare. Vill du ha djupare information klickar du på en intressepunkt.
Hållplatser nära ledstarter har lagts in i kartan. Då blir det enklare att ta dig till våra leder även utan bil, eller smidigt att ta sig tillbaks till bilen utan att gå samma väg tillbaks. Klickar du på en hållplats visas dess namn och en vägbeskrivning för hur du tar dig till leden. Dessutom kan du klicka på “Visa reseförslag” och sedan söka lämplig buss- eller tågförbindelse till/från platsen.

Denna guide är producerad av Orust kommun i samarbete med Lisa Sihlberg.

Vandringsguiden är framtagen i samarbete med Sällskapet StranasHistoria, ideell förening. Inledningsbild foto av Per Pixel Peterson.

Kontaktinformation

Orust kommun
47380 Henån
Telefon: 0304-334000

E-post: kommun@orust.se