Evenemang

Scottish Ensemble & Andersson Dance

En del av: Kungsbacka Teater
En danskonsert med suggestiv koreografi och sylvassa stråkar av Andersson Dance & Scottish Ensemble.

I Prelude – skydiving from a dream upplever du musik som du aldrig tidigare sett den och dans som du aldrig förr har hört den.

När föreställningen hade premiär i höstas på Tramway i Glasgow fick den ett fantastiskt mottagande av både publik och kritiker. I mars kommer Scottish Ensemble och Andersson Dance till Kungsbacka för att framföra danskonserten på teatern.

Efter den stora framgången med föreställningen Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia, återvänder nu Scottish Ensemble och Andersson Dance med ett nytt genreöverskridande samarbete.

I nya verket Prelude – skydiving from a dream smälter rörelse och musik samman till en danskonsert där tretton musiker och tre dansare samsas på scen. Här finns inga regler för hur dans eller musik ska framföras och med utgångspunkt i kompositioner av Bach, Lutoslawski och Beethovens Grosse Fugue kombineras de båda uttrycken på ett lekfullt och nyskapande sätt.

Ur de tre kompositörernas musikaliska landskap vecklar en säregen föreställningen ut sig som tar publiken med på en resa in i en suggestiv drömvärld.

 

Eftersamtal

Direkt efter föreställningen följer ett samtal med Jonathan Morton och Örjan Andersson.

Samtalet leds av Eyrun Thorhallsdottir, danskonsulent på Kultur i Väst samt ordförande i Dansnät Sverige.

 

Kort om koreografen

Örjan Andersson är en av Sveriges mest uppmärksammade koreografer och leder sitt projektkompani Andersson Dance sedan 1996. En tidig erfarenhet som dansare med israeliska Batsheva Dance Company blev avgörande för hans kommande arbete. Han har skapat verk för många av de stora svenska danskompanierna, som Cullbergbaletten, Kungliga Operan och Göteborgsoperan. Internationellt märks arbeten för Nederlands Dans Theatre och Compañía Nacional de Danza i Madrid.

 

Om ensemblen

Stråkorkestern Scottish Ensemble som leds av Jonathan Morton har som signum att alltid spela stående, utan dirigent. De har funnits sedan 1969 och repertoaren sträcker sig från barock till nutida. De är kända för sina spektakulära framträdanden och har spelat i allt från Europas största konserthallar till övergivna höghus.

 

Koreografi

Örjan Andersson

 

Musikalisk regi

Jonathan Morton

 

Musik

Beethoven Grosse Fuge / Grosse Fugue plus utdrag ur J. S. Bach Fugans Konst / Die Kunst der Fuge / The Art of Fugue, samt Lutosławski Preludes and Fugue for 13 Solo Strings.

 

Dansare Andersson Dance

Ida “Inxi” Holmlund, Jernej Bizjak, Hokuto Kodama

 

Musiker Scottish Ensemble

Fiol: Jonathan Morton

Fiol 1: Cheryl Crockett, Daniel Pioro, Kate Suthers

Fiol 2: Clio Gould, Joanne Green, Laura Ghiro

Altfiol: Jane Atkins, Andrew Berridge, Asher Zaccardelli

Cello: Alison Lawrance, Naomi Pavri

Kontrabas: Diane Clark

 

Med stöd av

Kulturrådet, Stockholms Stad, Region Stockholm, Creative Scotland samt The Adam Mickiewicz Institute, inom ramen för Polska Music programme.

Turnerar genom Dansnät Sverige.

 

Speltid

70 minuter, ingen paus.

 

Arrangör

Rum för dans

20mar 19:30 Kungsbacka Teater

Kontaktinformation

Kungsbacka Teater
Gymnasiegatan 42

Telefon: 0300-834595

E-post: tourist@kungsbacka.se
Hemsida: www.kungsbackateater.se

Hitta hit

Fakta

Boka biljetter på Kungsbacka Turistbyrå, 0300-83 45 95 eller på ticketmaster.se