Destination

Käringön

Vid Tuvesvik, en av Orust västra utposter, lämnar personfärjan året runt kajen för att ta folk till Käringön. En halvtimmes färd förbi sälkolonier, klippöar och horisontvyer och väl framme möter en ö med vild natur jämte smala gränder bland vita trähus och myllrande bryggliv. En säregen plats som skiftar karaktär genom årstiderna.

Att kliva av färjan en ljum sommardag med havsbrisen som följeslagare, är som att ta ett djupt andetag och insupa en atmosfär av myllrande kajliv. Längs bryggan pågår aktivitet, folk som handlar i den välsorterade livsmedelsbutiken, fiskaffären som har öppet året runt eller i de små sommaröppna butikerna. Varor som kommer med färjan, folk som byter plats, rörelse, puls, semesterkänsla och sommarleenden. Den u-formade gästhamnen med 125 båtplatser är uppskattad för sin skyddade placering och hemtrevliga atmosfär. Längs kajen finns caféer och matställen för fika på plats eller medhavd matsäck. På den bil- moped och cykel-fria ön regerar naturens och båtlivets ljud, och så fort man lämnat hamnens livlighet tar tystnaden lugnet över. Att vandra genom de smala gränderna är samtidigt en promenad bakåt i tiden.

Badplatser och utsikter

Där den täta bebyggelsen upphör tar naturens vidder vid. Det är välslipade klipphällar och horisont och flera stigar leder ut mot badplatser och utsikter. Badlivet på Käringön har något för alla. Närmast hamnen finns Ö-viken med pontonbryggor, trampolin och badbryggor för de större barnen. På öns södra sida ligger det traditionella badhuset med bryggor, trappa och solplatser med både dam-och herrbad. På södersidan ligger också Barnbadet, en grund sandvik och mjuk plaskvänlig strand. Friluftsbadet för nakenbadare längst ut i sydväst har olika tider för män och kvinnor.

En upplevelse året om

På Käringön är naturen alltid närvarande, i ljus, doft och vind. Såhär långt ut i havsbandet skingras ofta molnen och ger många soltimmar. Men oavsett årstid är Käringön en plats som ger lugn och kraft, en upplevelse och nya upptäckter. Som att följa med på hummerfiske om senhösten, smaka på Petersons krogs magnifika kök som har öppet från april till december. Eller fira nyår med bubbel och ostron och avsluta med vinterbad. Eller bo på Käringöns Logi och bada bastu medan snöflingor faller i vinterkvällen. Eller bo hos nån av de många privatvärdarna.

Det mest påtagliga med Käringön är ändå lugnet, präglat av naturens kraft som ingen människa rår på. Med massa havsvatten mellan vardagens bestyr är det lätt att koppla av av när man lämnar fastlandet. Väl på ön är det bara att andas in och falla in i tempot präglat av det där att tar sig fram fortare än till fots. Till ljudet av havsvindar, måsar, vågskvalp och ett skratt någonstans i hamnen.

Fiskelycka och storfångst

Att platsen historiskt varit ett gammalt fiskeläge har präglat bebyggelsen och redan 1596 fick ön sin första fasta befolkning då några unga fiskarfamiljer ville pröva lyckan på denna obebodda, ensligt belägna klippö i Västerhavet. Kanske tilltalades dessa pionjärer och nybyggare av närheten till havet och den skyddade hamnen, horisonten, drömmen om fiskelycka och storfångst.

Under 1700-talets sillperiod växte samhället snabbt och hade en befolkning på drygt 300 invånare. Under 1800-talet fördubblades antalet bofasta för att i början av 1900-talet nå 665 personer. Varje hus bär sin karaktär och berättelse som levt vidare genom seklen. Varsamt renoverade och underhållna av framförallt de sommarboende som utgör majoriteten av husägarna på ön.

Mitt på den karga ön, ligger kyrkan, med gräsmattor och prunkande rabatter, fruktträd och buskar. Mycket tack vare all den matjord som de boende var ålagda att ta med sig från grannöar och fastlandet, av den stränga pastor August Simson. Han höll invånarna och samhället i ett schartauanskt järngrepp från mitten av 1800-talet.

Kontaktinformation


47474 Käringön
Telefon: 0708-740500

E-post: kapten@havsupplevelser.com

Hitta hit