Destination

Klädesholmen

En del av: Elin af Marstrand
Klädesholmen är ön som andas, lever och levererar sill och dess historia. Här finns sillfabrik, sillmuseum och restaurangen Salt & Sill som förvaltar silltraditionen i kulinariska inläggningar och smakkombinationer. Här koras årets sill på Sillens dag varje år.

Klädesholmen är väl värd en promenad längs de karaktäristiska vita trähusen som återfinns i fiskelägena längs kusten, och de smala gatorna med namn efter vem som bodde där, såsom Skomakaregatan, Kustroddarvägen och Fiskargränd. Här kan man koppla av på någon av badplatserna, äta på restaurang eller fika på café, alltmedan havet som omger känns överallt, i ljuset och ljudet av vågslag och vindar. I väster där bebyggelsen tar slut tar klipplandskapet vid och längst ut vid havskanten tronar Claes Hakes granitskulptur Tro, hopp och kärlek. Och det är där i havet som Klädesholmens välstånd och kulturarv härstammar från, i den silverblänkande stimlevande sillen som genom tiderna präglat livet på ön.

Sillens dag 6 juni 

Varje år utser Klädesholmen Seafood tillsammans med restaurang Salt & Sill årets sill, då en expertjury utser vinnaren, som sen presenteras på nationaldagsfirandet som också är Sillens dag den 6 juni.

Silla går té 

Klädesholmen är ett samhälle som historiskt präglats av sillens uppgång och nedgång, och som med stolthet bär arvet vidare med sillen i centrum, denna jordens vanligaste fiskart. Omgiven av det vilda havet och med bron som byggdes 1983, har ön varit beroende av fisket och vad havet gav. Man tror att ön var bebodd redan på 1200-talet, och när en norsk biskop år 1594 passerade Klädesholmen, beskrev han det som ett gammalt fiskeläge.

Klädesholmen upplevde ett uppsving under den stora sillperioden 1747-1809, befolkningen ökade medan folk kom för att arbeta på sillsalterierna och trankokerierna, medan hamnen fylldes av fartyg från när och fjärran som hämtade saltsill och tranet för att frakta vidare till Europa.

När sillen försvann dalade samhället och 1830 hade befolkningen sjunkit till drygt 400 personer, och livet var knapert. På 60-talet gav öns fiskare sig iväg till Ålesund utanför Norge för att fiska torsk och långa, och 1880 sökte de fiskelyckan runt Shettlandsöarna ungefär samtidigt som sillen återvände till västkusten 1877-1900. Det var under denna sillperiod som den omfattande beredningsindustrin tog form. Det byggdes rejäla magasin, det saltades sill och bereddes fisk. Fiskarna åkte runt med småbåtar mellan landets hamnar och sålde sina sill-och fiskprodukter. Resten är ett stycke sillhistoria.

25 konservfabriker på ön 
I början av 1900-talet började man lära sig att krydda sill och skarpsill. Vid den här tiden bodde nästan tusen invånare på ön och under 30-talet växte sillkonservindustrin snabbt och 1950 fanns de 25 konservfabriker på ön. Men från och med 1970  var fiskeberedningen försvunnen och bara sillinläggningarna fanns kvar, och i början av 2000-talet slogs de tre kvarvarande fabrikerna sig samman under företaget Klädesholmen Seafood AB som idag är den största svenskägda sillproducenten, och gör mer än hälften av all matjesill.

2015 flyttade sillproduktionen till större fabrikslokaler i Rönnäng på Tjörn, medan fabriksförsäljning finns kvar på Klädesholmen.

Kontaktinformation


47151 Klädesholmen
Telefon: 031-7740500
Telefon: 0708-740500
Bokning: 0708-740500

E-post: kapten@havsupplevelser.com

Hitta hit

Mer från Elin af Marstrand

Utbud

Res med kollektivtrafiken