Destination

Bohus-Malmön

Basfakta

Bohus-Malmön ligger norr om inloppet till Brofjorden och sydväst om inloppet till Åbyfjorden utanför Sotenäset. Här finns en stor modern marina med försäljning och service av fritidsbåtar. I gästhamnen med 100 platser har man som båtgäst tillgång till dusch, toalett, telefon, el och tvättstuga. I anslutning till marinan finns en restaurang.

Huvudparten av bebyggelsen ligger på öns östra strand och i dag är 250 personer bofasta på Bohus-Malmön. Under sommaren tillkommer nära 3000 turister och sommargäster. De flesta öbor pendlar till sina arbeten på fastlandet via förbindelse med bilfärja.

Historia och kuriosa

Sedan 1500-talet har ön haft en fiskarbefolkning, ett fiskeläge vid namn Bohus-Malmön beskrivs i en jordebok från 1589, men redan 1572 upprättades en tullstation vid Stallen i norr.

1844 startades Sveriges första stenhuggeri på ön och verksamheten kom att prägla samhället under en lång tid framöver. Företaget som startade stenbrytningen på ön, Kullgrens Enka, kom så småningom att bli Nordens största inom sin bransch. Stenbrytningen gick tillbaka kraftigt på 1930-talet men upphörde inte helt förrän 1977.

Upplevelser och sevärdheter

På Bohus-Malmön kan man vandra längs ”Kärleksstigen”, spela minigolf, gå på konstkurser, gå med på en guidad vandring med Hembygdsföreningen, och mycket annat. Ön har 13 bronsåldersrösen av vilka det 46 meter långa ”Nyruss Kämpa” är det mest kända.

Kontaktinformation


456 55 Bohus-Malmön
Telefon: 031-7881500

E-post: info@turistsupport.se

Hitta hit

Res med kollektivtrafiken