Evenemang

Sommarens utställningar – Gert Wingårdh och The Painter

En del av: Strandverket Konsthall – mötesplats för samtidskonst

Strandverket visar i sommar två utställningar, dels en utställning med arkitekten Gert Wingårdh och dels en grupputställning "The Painter" med de sex konstnärerna Jenny Carlsson / Christina Ekstrand / Nicklas Randau / Anna-Karin Rasmusson / Julia Selin / Katrin Westman.

Guidade introduktioner ges till utställningarna varje öppetdag kl 11.30 samt 14.30 och de ingår i entrépriset.

Mer information om utställningarna:

Gert Wingårdh
8 projekt – från Liljevalchs till Nationalmuseum

Gert Wingårdh är arkitekt. I 40 års tid har han ritat, föreslagit, övertygat och slutfört ett oändligt antal projekt. Antagligen har han svenskt rekord i antal utförda byggnader, det är i alla fall säkert att han har fått flest Kasper Sahlin-priser, hela fem stycken! Byggnaderna han ritat är allt mellan högt och lågt, och stolt visar han lika gärna upp ett litet hem eller en butik, som prestigebyggnader som får oss att tappa hakan. Öijareds Golfklubb, Flygledartornet på Arlanda, Astra Zenecas anläggning i Mölndal, Sveriges ambassader i Berlin och Washington är några av de byggnader som han gett en högst personlig prägel.

Gert Wingårdh har till sin utställning på Strandverket valt ut åtta projekt som speglar det som har varit viktigt den senaste tiden. Det spänner från ett vattentorn som skall lyfta sjutusen ton vatten fyrtio meter över marken, via ett skärmtak av staplade limträbalkar (rasar det som ett korthus?) till formen som redan antiken fann som den perfekta för mötet mellan en agerande människa och en tusenhövdad publik. Det är åtta dogmer som möter verkligheten och slipas av till något byggbart.

Nybyggda och stora modeller förklarar varje projekt tillsammans med åtta utställningsbord, där skisser, foton och ritningar trängs.

 

The Painter
Jenny Carlsson / Christina Ekstrand / Nicklas Randau / Anna-Karin Rasmusson / Julia Selin / Katrin Westman

Tillsammans är de en grupp målare i vår tid, de är kollegor och genom konsten vänner. De kommer från olika delar av landet, har gått på konsthögskolor i Umeå, Malmö och Stockholm, och ställer ut på de mest kända gallerierna. De samtalar med varandra om hur det är att vara ung målare, att ingå i ett kollektiv av konstnärer, men kanske framförallt hur man utvecklar sitt måleri. Konstnärer som har ett ständigt pågående samtal, ett spontant utbyte av erfarenheter kolleger emellan!

Det känns som om att något nytt håller på att födas. En tro på måleriets möjligheter, att med olja och duk förmedla en känsla, ett uttryck, en idé! På samma sätt som man gjorde för hundratals år sedan: att vara en del av historien och samtidigt se framåt. Att stå framför ett verk, känna lukten av oljefärg, uppleva färgernas kraft, känna ytans liv, se det handlag och sinnelag som åstadkommit bilden. Detta är att fysisk lära känna konstverket, och därmed lära känna konstnären! 

 

Kontaktinformation

Strandverket Konsthall

44267 Marstrand
Telefon: 0303-10800

E-post: info@strandverket.se

Hitta hit