Sevärdheter

Livets historia och myllrande mångfald

En del av: Göteborgs Naturhistoriska Museum
I den här delen av våra permanenta utställningar berättar vi om Jordens historia och livets utveckling för 3,8 miljarder år sedan fram till idag. Du får möta allt från fossiler till spännande dinosaurieskelett. Livets historia på jorden är full av ständigt pågående förändringar. Välkommen att göra en evolutionär resa – från de första organismerna till framtidens insektsburgare.


En evolutionär upptäcktsresa

År 2015 stod två nya avdelningar i museets permanenta utställningarna klara efter några års uppdateringsarbete. Den ena delen belyser livets historia, den andra handlar om olika ryggradslösa djur som lever på Jorden idag.

Från bakterier till dinosaurier
Vi vandrar längs med den kronologiska historien från livets uppkomst för 3,8 miljoner år sedan till våra dagar, där den senaste forskningen bland annat visar att dinosaurier hade fjädrar och att visa av dem till och med kunde flyga. På vägen gör vi nedslag i Den kambriska explosionen och dess dramatiska utveckling av liv på Jorden, Devon – som kallas för fiskarnas tidsålder och genom fossil och skelettet av den stora växtätande dinosaurien Tuojiangosaurus tar vi oss genom Jura- och Kritaperioderna. Denna bjässe på sju meter vägde fyra ton och levde i nuvarande Kina.

Däggdjurens tidsålder
Efter den stora katastrofen för 65 miljoner år sedan kommer vi till däggdjurens tidsålder. Men alla dinosaurier dog inte ut – de finns fortfarande här – fåglar är rovdinosuriernas ättlingar!

En av de viktigaste orsakerna till förändring under den här tiden är något så till synes trivialt som vanligt gräs. Även om det tidigare funnits en del gräs är det först nu de små stråna sprider sig och bildar stora sammanhängande ekosystem, och på kort tid blir de Jordens dominerande vegetationsslag. Med de stora savannerna, stäpperna och ängarna öppnas skafferidörren på vid gavel och många av däggdjuren börjar beta gräs.

Under den senaste årmiljonen avlöser istider varandra med mellanliggande värmeperioder. De snabba klimatförändringarna sätter djurens anpassningsförmåga på svåra prov vilket gynnar bland andra de tidiga människoarter som utvecklas i Afrika. Redan för 1,5 miljoner år sedan börjar våra förfäder konkurrera på allvar med de stora rovdjuren och bland annat de högt specialiserade sabeltandstigrarna går under i Afrika i konkurrensen med de med stenredskap försedda hominiderna.
Men de verkliga vinnarna i kampen om herraväldet på land är nog ändå insekterna.

Myllrande mångfald
I den andra avdelningen kan du stifta bekantskap med ett myller av djur, några du kanske inte ens vet om att de finns. Här finns världens farligaste djur, det mikroskopiska malariadjuret som dödar uppemot en miljon människor varje år. Du kan se svampdjur som pusslar ihop sig själva om man pressar dem genom en sil till småbitar. Det finns de mest obehagliga maskparasiter med helt otroliga livscykler, många måste utvecklas via mellanvärdar i både två och tre steg för att kunna föröka sig.

Men allt är inte obehagligt. Här finns också naturens mästerverk som vackra koraller, fantastiska musslor och snäckor, bläckfiskar som kan flyga, pappersbåtar och snäckor som används som pengar.

Naturen är full av överraskningar
I utställningen finns också ett överflöd av Jordens mest framgångsrika varelser – leddjuren – och du kan titta på en mångfald av kräftdjur, spindlar och insekter. Här finns enorma humrar, japanska jättekrabbor, krabbor som klättrar i träd. I mikroskop kan du se på krypen du hittar hemma i skafferiet och titta på mönstret i en fjärilsvinge.

Men också kanske mer oväntade inslag. Vad sägs om snigeln som är både hona och hane samtidigt? I uställningen kan du se den gråsvarta kölsnigeln para sig. De har en för sniglar medellång penis, vilket i sniglarnas värld betyder att en 20 centimeter lång kölsnigel  kan ha en penis som är 90 centimeter. När de parar sig får de klättra upp och hänga från en gren för att ge penisen spelrum.

Får det lov att vara en insektsburgare?
Du hittar också tusentals insekter från hela världen, som Monarkfjärilen som flyttar fram och tillbaka mellan Mexiko och Kanada varje år. Eller gräshoppor som i svärmar med miljarder individer kan ödelägga hela landsändar. Du kan se hur insekter luras och skräms genom att härma giftiga kusiner eller farliga rovdjur. Kan du se vilken tagg på roskvisten som egentligen är en puckelstrit?

Är du sugen på en insektsburgare? Det är lika bra du vänjer dig vid tanken, insekter kommer snart att vara en jätteresurs i matproduktionen.

Kontaktinformation

Museivägen 10
41131 GÖTEBORG
Telefon: 010-4414401

E-post: gnm@vgregion.se
Hemsida: www.gnm.se

Hitta hit

Öppettider

tisdag –  söndag 11 – 17
torsdag 11-20
måndag stängt

Stängda helgdagar
Långfredag, 1:a maj, midsommarafton, midsommardagen, julafton, juldagen, nyårsafton, nyårsdagen.

Prisinformation

Vuxna 40:- Årsbiljett ingår, giltig på 5 museer i Göteborg.

Under 25 år fri entré.

Res med kollektivtrafiken

Närmaste buss- och spårvagnshållplats är Linnéplatsen. Från Linnéplatsen kan du skymta en röd tegelbyggnad på kullen i Slottsskogen. Du kan antingen gå trapporna upp till museibyggnaden eller gå in i parken och följa vägen runt och upp till byggnaden för att undvika trapporna.

Vägbeskrivning

Slottsskogen är en bilfri miljö och vid museet finns endast handikapparkering.
Närmaste besöksparkering ligger i änden på Vegagatan.

GPS-koordinater:
WGS 84 (lat, lon): 57° 41′ 24″ N, 11° 56′ 59″ E
WGS 84 decimal (lat, lon): 57.6900°, 11.9500°