Se och göra

KAJAKTURER med guide i Lysekils skärgård

En del av: Outdoor West: Upplev land och hav
Boka

Naturupplevelser

Outdoor West erbjuder guidade turer på 2 - 4 timmar i lugna vatten kring Lysekils stad, i Gåsöarkipelagen och på Saltö fjord, mellan Brofjorden i norr och Gullmarsfjorden i söder.

Här finns Träleberget med sin imponerande klättervägg och en fornborg, Stångehuvuds naturreservat, och Bohusläns kala klippor. Vänd dig ut mot havet och njut av skärgårdskänslan. Du blir snabbt kompis med kajaken. På hemvägen är Lysekils kyrka, de två vattentornen och de många utsiktsplatserna dina landmärken och orienteringspunkter.

Hägrar, minkar, makrill och sjöfågel kan vi se på sommarhalvåret och under vintertid är det mest nyfikna sälar och fantastiskt siktdjup som uppenbarar sig i naturen.

Kulturhistoria

På våra turer berättar vi om det vi ser och vad som tidigare hänt på platsen vi passerar. Med kajaken kommer vi nära bl a ålgräsängar, fiskens barnkammare, och så kallade grumsedammar från det sena 1700-talet. På längre turer ingår dessutom en måltidsupplevelse med en lokal anknytning och lokala råvaror.

Våra bokningsbara kajakturer:

De olika turerna har olika namn som speglar temat för respektive tur. De är dessutom anpassade efter olika säsonger för att kunna tilltala de flesta som söker en kombination av lättare paddling och att lära känna den lokala kulturen.

I turer som är längre än 3 timmar ingår dessutom en måltidsupplevelse.

STADSPADDLING

En kortare, stadsnära paddling med start i populära Havsbadsområdet. Beroende på deltagarnas intresse och vädret går turen runt Stångehuvud till Norra Hamnen eller så vänder vi och kör runt i Lysekils Södra Hamn med gästbåtar, handels- och fiskehamn.

2 timmar, ingen måltid. Lämplig för barnfamiljer i juli - september.

Under vintersäsong ingår alltid torrdräkt, även vid stadspaddling, därav annat pris.

MUSSLOR À LA GRANIT - familjepaddling

juli-sept   Läs mer/boka

Tur till en ö där vi gemensamt tillagar nyskördade, lokalt odlade, blåmusslor. Musslorna avnjutes i solnedgången. Lämplig för familjer med yngre barn som kan leka, bada eller hjälpa till med matlagningen. Familjekajaker finns tillgängliga. Effektiv paddlingstid ca 1 timme. Total tid max 4 timmar.

SILLSTRYPAR'N

15 maj - 15 oktober   Läs mer/boka

Tur till Saltöarkipelagen eller på Gullmarsfjorden. Tema: Sill- och konservindustrin från 1500-tal till nutid. Totalt 4 timmar, med rast för att provsmaka sill i olika inläggingar.

SKEPPSBROTT

1juli - 30 september

Tur via Saltöarkipelagen till Stora och Lilla Kornö. Tema: Sill, fiske, sjöfart och ett och annat skeppsbrott. Totalt 6 timmar, med rast för att provsmaka sill i olika inläggingar och promenad på Stora Kornö, samt eftermiddagsfika.

Beställningstur, minst 6 deltagare, endast för grupper.

FESKAR'N  höst-/ vinter/ vårpaddling

16 oktober-15 maj

Alltid med bekväm torrdräkt och varm  fisk- och musselsoppa. Extra lugnt tempo. Kan kombineras med egen tid i bastun för grupper.

Höstpaddling 16 oktober - 15 december  Läs mer/boka

Vinterpaddling  16 december 2016 - 15 mars  Läs mer/boka

Vårpaddling 16 mars - 15 maj  Läs mer/boka

Kontaktinformation

Skottegatan 31

Kontaktperson: Wictoria Insulan
Telefon: 0523-15410
Telefon: 0760-407419
Bokning: 0760-407419
Fax: 0523-10447

E-post: info@outdoorwest.se
Hemsida: www.outdoorwest.se

Hitta hit

Öppettider

Vi finns på plats i Lysekil året runt och har öppet när de flesta är lediga. Säkrast nås vi på telefon:

16 maj - 30 september:
mån-tor kl 16-20
fre kl 12-20
lör-sön kl 08-17

1 oktober - 15 maj:
fre kl 12-19
lör-sön kl 08-16

Utlämning av BOKAD utrustning t ex kajaker, klätterutrustning och cyklar sker året runt på överenskommen tid och plats. Vi finns tillgängliga på telefon och e-post året runt. Lämna meddelande så återkommer vi.

Mer från Outdoor West: Upplev land och hav

Utbud

Res med kollektivtrafiken

Fakta

Läs vidare om respektive produkt ovan genom att följa länkarna.

FÖRHANDSANMÄLAN senast kl 18 kvällen innan, för turer om 3 timmar eller mer. Aktiviteter kortare än 3 timmar bokas senast 3 timmar innan planerad start.
•Språk: Svenska och engelska. Fullt utrustad kajak (tvåmanskajak) med kapell, flytväst, guidning och instruktioner ingår.
•På turer längre än tre timmar ingår en måltidsupplevelse med bordsvatten och något att äta som anknyter till turens tema. Vänligen meddela ev. allergier i samband med er bokning.

•Ingen tidigare erfarenhet krävs men vi förutsätter att du kan simma 200 m och att du har "normal" hälsa (känner dig frisk). Om du känner dig osäker bör du rådgöra med din behandlande läkare om ni tillsammans anser att du klarar av måttlig fysisk ansträngning.

•Vi använder bekväma tvåmanskajaker med stora sittbrunnar på den här turen. Egen K1-kajak kan bokas mot tillägg. Alla våra turer anpassas till rådande väder och deltagarnas förmåga.


•Tidsangivelser anger tidigaste start, och senaste sluttid för deltagarna. Start- och sluttid är delvis anpassade till Västtrafiks busslinjer 850 & 841 och färjelinje 847.
•Start och samlingsplats varierar mellan våra olika aktiviteter. Anmälda deltagare meddelas därför var samling sker, vanligen senast kl 20 dagen innan turen.


•Vår ambition är att alltid kunna erbjuda en alternativ aktivitet, t ex kan kajakgäster erbjudas klättring om vindförhållandena är för tuffa. Trygghet, omtanke och lyhördhet är våra kärnvärden.

Vägbeskrivning

Preliminär startplats. Anmälda deltagare meddelas definitiv startplats senast kl 20 dagen innan aktuell tur eftersom vi kan behöva flytta turen pga väder och vind.

Faciliteter

  • Cykeluthyrning
  • Kanotuthyrning
  • Kreditkort accepteras
  • Året runt öppet