Sevärdheter

Snäcke slusstation

Snäcke slusstation består av en enkelsluss som egentligen tillhör Snäcke Kanal. Den leder från sjön Östebosjön in till sjön Ånimmen.

Slusstationen ligger jämte en landsvägsbro, som måste öppnas för all trafik. Slussens nivåskillnad är 3 m. Väntbryggor med ca 1,9 m djup finns på båda sidor om slussen och ligger på kanalens södra sida.

Historik

Strömmens sluss, norr om Snäcke, byggdes redan på 1840-talet men för att frakta gods mellan sjöarna Ånimmen och Östebosjön användes en hästdragen järnväg vid Snäcke. På 1860-talet började dock planerna på en kanal att ta form. En av de ivrigaste förespråkarna var Lisefors bruk, som senare blev Fengersfors bruk. Man bildade Snäcke Kanal AB och 1874 var kanalen, och slussen, klar.


Redan i början av 1900-talet var slussen otidsenlig och Fengersfors bruk, som då var den som utnyttjade slussen mest, byggde en ny. Brukets transporter upphörde dock 1963 och några år senare såldes Snäcke kanal till de skeppare som transporterade kvarts genom kanalen.


1978 stängdes Snäcke kanal av länsstyrelsen. Slussarna var så dåligt underhållna att de ansågs farliga. Inte förrän 1982 införlivades kanalen med Dalslands kanal. Slussportarna byttes ut och i juni 1985 kom trafiken igång igen.


När du är här ska du försöka bli bjuden på vimma. En lite större variant av siklöja som fiskas i Ånimmen. Stekt över öppen eld är det fantastiskt gott.

Kontaktinformation

Snäcke

Kontaktperson: Dalslands Kanal AB
Telefon: 0530-44750
Fax: 0530-44755

E-post: info@dalslandskanal.se
Hemsida: http://www.dalslandskanal.se

Hitta hit

Öppettider

Se www.dalslandskanal.se för aktuella öppettider!

Res med kollektivtrafiken

Buss 721 går två gånger/veckodag under sommaren mellan Åmåls och Melleruds station.

Fakta

Snäcke slusstation består av en enkelsluss som egentligen tillhör Snäcke Kanal. Den leder från sjön Östebosjön in till sjön Ånimmen.

Antal slussbassänger: 1

Nivåskillnad: 3 m

Tidsåtgång utan väntetid: 20 min

Vägbeskrivning

Koordinater

Latitud: 58.830815
Longitud: 12.495394
Reservation för fel.