Sevärdheter

Gustavsfors slusstation

Gustavsfors slusstation är en enkelsluss som leder från sjön Lelången in till sjön Västra Silen. Det är slussen nr 23 i Dalslands kanal.

Slussen har en nivåskillnad på 2,8 m. Ovanför slussen korsas kanalen av en fast bro med 11,75 m fri höjd och 4,2 m genomfartsbredd.

Slussen i Gustavsfors ligger "mitt i smeten". Här kan du välja att äta på tre olika ställen, som ligger direkt vid slussen och du kan handla på en femminuterspromenad hos ICA Optimisten. Det finns flera övernattningsmöjligheter och du kan hyra både kanot och cykel.

Lite historia om Gustavsfors

Gustavsfors Bruk grundades 1747 av bröderna Nils och Jöns Koch, två förmögna borgare från Uddevalla. Från början var det ett järnbruk och i början av 1800-talet intresserade sig den legendariske Gustaf Ekman för företaget. Ekman, som var den som utvecklade järnhanteringen och därmed Sveriges välstånd, införde lancashireprocessen i Gustavsfors. 1873 omvandlades dock bruket och blev en av landets första pappersmassafabriker. Den verksamheten fortsatte till strax efter andra världskriget då bruket lades ner.

Idag är besöksnäringen den viktigaste inkomstkällan för Gustavsfors. Det är sommartid som det idylliska samhället lever upp. Men då och då händer det saker. Ibland kommer filmare. Den dansk-svenska filmen Midsommar, med Tova Novotny i en av huvudrollerna, spelades delvis in i Gustavsfors. För att ta ett exempel.

Om du kikar över den långsmala sjön Lelång, ser du Torrskogs kyrka, vackert belägen på en udde alldeles vid vattnet. Där kan du titta på den gravsten, i form av en trädstam, som Selma Lagerlöf lät resa till minne av sin syster Anna som dog, alldeles för ung, på Gustavsfors Herrgård.

Kontaktinformation

Nils Ericsons väg 1
464 72 Håverud
Telefon: 0530-44750
Fax: 0530-44755

E-post: info@dalslandskanal.se
Hemsida: http://www.dalslandskanal.se

Hitta hit

Res med kollektivtrafiken

Buss 755 trafikerar här mellan Årjäng och Bengtsfors, ca 4 turer/veckodag och en tur på helgdagarna.

Fakta

Gustavsfors slusstation är en enkelsluss som leder från sjön Lelången in till sjön Västra Silen. Det är slussen nr 23 i Dalslands kanal.

Antal slussbassänger: 1

Nivåskillnaden: 2,8 m

Tidsåtgång utan väntetid: 20 min

Vägbeskrivning

Adress: Bruksvägen 3, 66693 Gustavsfors

Koordinater

Latitud: 59.192940
Longitud: 12.104873
Reservation för fel.