Sevärdheter

Långbrons slusstation

Långbrons sluss med en slussbassäng leder från sjön Långbrohöljen till Laxsjön. Det är sluss nr 15 i Dalslands kanal.

Nivåskillnaden i Långbrons sluss ligger på 0,3 m. Vid den södra väntbryggan finns en mastkran. Norr om slussen finns både en landsvägs- och en järnvägsbro (klaffbroar) som korsar farleden. Slussvakten har svårt att se norrifrån (från Laxsjön) kommande båtar pga. dessa broar. Förtöj vid väntbryggan vid järnvägsbron och kontakta slussvakten.

Lite historia

Som man förstår av namnet handlar det om en bro. Den här leder över Upperudsälven och är en stenvalvsbro byggd 1838. Idag är det nog mest riktigt att kalla Långbron för en del av Dals Långed. Den nordligaste delen av den ganska långsträckta tätorten.

Endast tre decimeters nivåskillnad gör slussen till en av de lägsta i kanalsystemet. Den leder båttrafiken mellan Långbrohöljen och Laxsjön.

Drygt tre kilometer norr om Långbron ligger Baldersnäs. En praktfull herrgård med anor från 1700-talet. Här bodde en av kanalens främste förespråkare, Carl Fredrik Waern. Under hans tid anlades en fantastisk engelsk park med mängder av trädarter, flera lusthus, konstgjorda grottor och öar. Idag är parken naturreservat.

Baldersnäs var också hemvist för Albin Ahrenberg. Flygpionjären, som några år efter Charles Lindbergs lyckade flygning från Amerika till Europa, försökte göra samma resa andra vägen. Det lyckades inte, men flera av hans övriga gärningar har gjort att han betraktas som en svensk flyghjälte. Kanske den störste.

I Långbron finns en gammal tvättstuga som tack vare möbeldesignern och Stenebystudenten Josha Woudstra, har förvandlats till ett smått unikt museum.

Kontaktinformation

Nils Ericsons väg 1
464 72 Håverud
Telefon: 0530-44750
Fax: 0530-44755

E-post: info@dalslandskanal.se
Hemsida: http://www.dalslandskanal.se

Hitta hit

Res med kollektivtrafiken

Busshållplatsen ligger ca 100 m nordväst om slussen. Välj buss 750 eller buss 740. Det går även att åka rälsbuss från Långbron sommartid ( 20 juni - 27 augusti 2016).

Fakta

Långbrons sluss (nr 15, nr 14 är borttagen) leder från sjön Långbrohöljen till Laxsjön i Dalslands kanal.

Antal slusskammare: 1

Nivåskillnaden: 0,3 m

Tidsåtgång utan väntetid: 15 min 

Vägbeskrivning

Adress: Stenebyvägen 11, Dals Långed

Koordinater
Latitud: 58.936049
Longitud: 12.280948