Sevärdheter

Dals Långeds slusstation

Långeds slussar består av ett slussystem av fyra slussbassänger och en nivåskillnad på 13,1 m. Här kan det uppstå längre väntetider, precis som i Håverud.

Slussystemet börjar med en enkelsluss och fortsätter med en kort kanalsträcka till en dubbelsluss, varefter det följer en kanalstump till den sista enkelslussen. Vid slussning i dubbelslussen åtgår så mycket vatten att samtidig itappning måste ske i kanalsträckan och enkelslussen ovanför dubbelslussen; förtöj och avfendra extra väl.

Historia

”När man dör kommer man till Kramfors. Men om man varit stygg får man stanna i Dals Långed.”

Du kommer kanske ihåg Hasse och Tages revynummer från Under Dubbelgöken.

Citatet kan nog sorteras in under kategorin; det man älskar kan man skoja om.

I mitten av 1800-talet anlades en såg och en kvarn i Långed. De lades dock ned när Carl Fredrik Waern, på Baldersnäs Herrgård, startade det som kom att bli ett av Sveriges största träsliperier. Waern var för övrigt en ivrig förespråkare för byggandet av Dalslands kanal och blev dess förste direktör.

När efterfrågan på pappersmassa sjönk startade dåvarande disponenten Alexander Halling i stället Dalslands första pappersbruk. Nu har den verksamheten flyttats till Dunis anläggning i Skåpafors.

För att utnyttja vattenflödet i Upperudsälven startades 1909 ett kraftverk i Dals Långed. 1984 köptes det av Vattenfall och är deras största småskaliga vattenkraftverk. Nyligen har det moderniserats med, bland annat, nya turbiner.

Långed har sedan länge ett rikt kulturliv. Mycket tack vare Stenebyskolan som grundades 1934 av de båda folkskollärarna Josef Andersson och Erland Borglund. Idag hör skolan till Göteborgs universitet och utbildar designers och konsthantverkare som i många fall fått internationell berömmelse.

Besök en öppen ateljé i Dals Långed och du kommer att bli glad att du inte är i Kramfors.

Kontaktinformation

Nils Ericsons väg 1
464 72 Håverud
Telefon: 0530-44750
Fax: 0530-44755

E-post: info@dalslandskanal.se
Hemsida: http://www.dalslandskanal.se

Hitta hit

Res med kollektivtrafiken

Busshållplats ca 100 m, buss 740 trafikerar här.

Vägbeskrivning

Adress: Fabriksvägen 3, Dals Långed

Koordinater
Latitud: 58.925814
Longitud: 12.293924