Sevärdheter

Upperuds slusstation

Upperuds slusstation

I Upperud slussar man från sjön Spången in till sjön Upperudshöljen. Det finns två slussar, en nedre och en övre. Mellan de båda slussarna ligger kanalkontoret i den gamla kamrersbostaden. Slussarnas nivåskillnad är 5,0 m.

Alldeles i närheten befinner sig den nya satsningen Upperud 9:9, en vandringscentral med lyxig övernattning, café med hembakt och restaurang. Promenera tio minuter till och du kan besöka Dalslands museum.

Historisk information

I Upperud startades Dalslands första järnbruk så tidigt som 1647. Ett tydligt minne från den gamla järnhanteringstiden är bruksherrgården med anor från 1700-talet. Här finns också bevarade smedbostäder och en järnbod.

I herrgården bodde bland andra Arvid Posse och hans hustru, prinsessan Christine Egypta Bonaparte. Napoleons brorsdotter.

Järnbruket växte och var i början av 1840-talet Dalslands största. Då började dock konjunkturerna svänga och 1871 upphörde stångjärnstillverkningen och i stället övergick man till att tillverka pappersmassa.

Delar av det gamla bruket används idag av Dalslands Konstmuseum som visar upp det bästa landskapet har i form av konst och silversmide.

Vid projekteringen av Dalslands kanal var Upperud i centrum. Här byggdes en ståtlig byggnad som Nils Ericson, och så småningom sonen Werner, hade som stab. När kanalen var klar blev huset bostad och kontor åt kanalkamreren. Idag har det renoverats omsorgsfullt och fungerar som kanalkontor. Här finns fortfarande kanalens centrum.

Kontaktinformation

Nils Ericsons väg 1
464 72 Håverud
Telefon: 0530-44750
Fax: 0530-44755

E-post: info@dalslandskanal.se
Hemsida: http://www.dalslandskanal.se

Hitta hit

Fakta

Upperuds slusstation, 2:a och 3:e slussen i Dalslands Kanal:

Antal slussar: 2

Nivåskillnad: 5 m

Tidsåtgång utan väntetid: 20 min

Telefon: +46 - 530-447 50

Vägbeskrivning

Koordinater
Latitud: 58.813763
Longitud: 12.436587