Sevärdheter

Medicinhistoriska museet

På Medicinhistoriska museet kan du ta del av hur synen på sjukdom och hälsa har förändrats genom tiderna. Omvälvande upptäckter har lett till både framsteg och bakslag. Vetenskap har fått stå mot kultur och tradition. Idéer och ideal har inspirerat, men också hindrat den medicinska utvecklingen.

Händer på museet
Utöver museets basutställning arbetar vi med tillfälliga utställningar, guidade visningar, museilektioner och lovaktiviteter för barn och unga. För aktuell information besök museets webbplatser:

sahlgrenska.se/museum
facebook.com/medicinhistoriska
instagram.com/medicinhistoriskagbg

Kontaktinformation

Medicinhistoriska museet
Östra Hamngatan 11
411 10 Göteborg
Telefon: 031-7112331
Bokning: 031-7112331

E-post: medicinhistoriska.su@vgregi...
Hemsida: www.sahlgrenska.se/museum

Hitta hit

Öppettider

Tisdag–fredag 12.00–16.00
Torsdag 12.00–20.00

Prisinformation

Vuxen  40 kr
Under 18 år 20 kr
Under 7 år Fri entré

Grupp över 10 pers 30 kr/pers
Barngrupp över 10 pers 15 kr/pers

Fri entré med Göteborg City Card.
Halva priset med Kulturarvskortet.

Res med kollektivtrafiken

Fakta

Samlingarna
Samlingarna består av instrument, utrustning, möbler, textilier med mera från 1700-talet och framåt. Utställningen är uppbyggd kring olika teman och presenterar den allmänna medicinhistoriska utvecklingen från antiken fram till vår egen tid. De flesta av föremålen har Göteborgsanknytning, liksom de rekonstruerade sjukhusmiljöerna i naturlig storlek från olika tidsepoker.

En del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Medicinhistoriska museet i Göteborg tillhör Sahlgrenska Universitetssjukhuset och är öppet för både allmänhet och forskare. Museets bibliotek och arkiv är tillgängliga efter särskild överenskommelse.

Huset gåva till sjukhuset
Medicinhistoriska museet ligger i Oterdahlska huset, som Sahlgrenska sjukhuset fick i gåva 1808 "för evärdelig tid" av den förmögne grosshandlaren Aron Oterdahl. Byggnaden användes som sjukhus 1823–54. De närmaste tjugo åren därefter hyrdes den ut till Göteborgs Handels- & Sjöfartstidning och sedan fram till 1967 till polismyndigheten.

Vägbeskrivning

Medicinhistoriska museet ligger mitt i centrala Göteborg på Östra Hamngatan 11, mellan Brunnsparken och Göteborgsoperan.

Buss och spårvagn
Hållplats Lilla Bommen