Destination

Åstol

En del av: Elin af Marstrand
Oavsett om du klättrat upp på Tjörnehuvud och blickar över havslandskapet och horisonten, eller om färdas dit via Marstrandsfjorden, är Åstol en säregen syn. En klippö som vore den stigen ur västerhavet, med ett gytter av vita trähus som täcker i princip hela ön.

Och trots att fiskets glansdagar för längesen är över, har ön fortsatt locka människor till sin karga, men rogivande atmosfär. När du kliver av personfärjan Hakefjord i den djupa hästskoformade hamnen som givit skydd och lä till åtskilliga fiskare och andra sjöfarare, är lugnet det första som slår an.

Åstols rökeri

Där fiskeflottor genom sekler angjort finns numer café, uteservering, promenadlugn och bibliotek inhyst i en sjöbod, galleri och livsmedelsbutik. Tvärs över där färjan gör an ligger Åstols rökeri, där du kan köpa med dig rökta räkor, äta på restaurangen eller invänta kvällens musikaftnar. Rökeriet som funnits sedan 1984, omnämns i White Guide som ett rekommenderat besöksmål, och har blivit ett livfullt nav på ön under sommarsäsongen.

Smala gränder och vita trähus

De smala, bilfria asfaltssträngarna ringlar tätt intill de vita trähusen som oftast vetter i öst-västlig riktning, byggda för att ge skydd och lä åt varandra. Åstol var historiskt en fiskeplats och började befolkas i mitten av 1700-talet i samband med en av de stora sillperioderna, och sedan fortsatte fiskenäring vara den bärande näringen för ön. Här fanns ett vadbinderi och ett isverk som försåg Åstolflottan med is. Samhället frodades och som mest bodde här över 500 personer och på 60-talet hade över 20 stora ståltrålare Åstol som hemmahamn. En populär plats som växte och till slut fanns inga fler tomter kvar att bebygga.

På 70-talet försvann fisket för gott och folk flyttade från ön, medan nya invånare flyttade dit, många bara för att njuta av platsens magi under sommartiden. Men det är en i högsta grad levande plats året om med drygt 200 åretruntboende.

Barnbadet på mitt på ön

Åstol är en liten ö, men med mycket att upptäcka. Mitt på ön finns barnbadet, ett saltvattenfylld bad i en naturlig klippbassäng, med rutschkana och sandbotten. Vid vattentornet på Store Varn är utsikten hänförande över västerhavet, Carlstens fästning och i väster Pater Noster-skären.

Ön består av välslipade berg av den vulkaniska bergarten amfibolit och i de smala dalgångarna har växter trots allt fått fäste och mitt på ön finns en lummig liten park. I parken har det rests en minnessten över de förlista fiskarna som omkom under kriget.

Det som präglar hela ön är ljuset från det nära omkringliggande havet och vädrets nycker som genom seklen styrt och ställt över åstolborna, som trotsat naturkrafterna och gett liv åt denna unika plats.

Kontaktinformation


47144 Åstol
Telefon: 0708-740500

E-post: kapten@havsupplevelser.com
Hemsida: www.elinmarstrand.se

Hitta hit

Mer från Elin af Marstrand

Utbud

Res med kollektivtrafiken