Karta

Soteleden - Hunnebostrand och Ramsvik med omnejd

Soteleden - Hunnebostrand och Ramsvik med omnejd

Här bjuds du på en vandring i Klippornas rike. På Ramsvik genomkorsas den röda bohusgraniten av yngre bergsarter och överallt finns spår av inlandsisens verksamhet. Ramsvikslandet är ett natrureservat som sköts av Västkuststiftelsen. Lösgående betesdjur gör det extra viktigt att stänga grindar och att ha hunden kopplad.

Från brofästet vid Ramsvik kan du cykla eller gå till Hunnebostrand. Du vandrar genom gårdarna vid Ödby Ö och via en pontonbro vid Hunnebo lera kommer du över till södra delen av Hunnebostrand.

För den som är intresserad av kulturhistoria är ett besök på Gammelgården och Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand ett bra val.

Vid Gammelgården kan du välja att vandra norrut mot Bratteby eller sydväst mot Askum. Soteleden går här genom lövskogar, betesängar och delvis i kuperat bergsområde.

Sevärdheter

- Ramsviks naturreservat "Klippornas rike" med spår av inlandsisens verksamhet i form av jättegrytor, isräfflor och andra hällskulpturer.

- Vid Haby bukt på Ramsvik kan du på våren och hösten se fågelsträcken. Här förekommer en hel del spännande fågelarter.

- Gammelgården med dess hembygds- och stenhuggerimuseum.

- Hunnebo Klova, en geologisk sevärdhet.

- Mor Annas stuga vid Sotekanalen. Information om stugan finns vid Gammelgården.

- På toppen av Röseberget vid Gammelgården finns en grav från bronsåldern.

- Mellan Bratteby och Enebacken passerar du en hel rad av sevärdheter. Bl.a en hällkista, gravfält och många gamla stenbrott.

Utsiktspunkter

- På Nyckleberget och bergen ovanför Ulvedalen har du en fantastisk utsikt över södra delen av Sotenäset och Västerhavet.

- Röseberget, ovanför Gammelgården har en otrolig utsikt mot hela Västerhavet. Härifrån ser du rösena på Backaberget och Tryggö. Vid klart väder syns Väderöarna i nordväst.

Markeringar

Soteleden är märkt med blå/vita markeringar på träd, stolpar eller märkta stenrösen på vissa bergspartier.
På vissa skyltar står även namnet Kuststigen. Pilar visar var leden avviker eller korsar allmän väg.

Kontaktinformation


Hunnebostrand
Telefon: 0523-664000

Fakta

Soteleden erbjuder naturupplevelser av skilda slag i en kombination av skog-, berg och kustmiljöer. Du kommer att finna rikligt med natur- och kulturmiljöer som för dina tankar tillbaka till de människor som en gång levt i denna natur.

Snart märker du att det finns mycket berg på Sotenäset. Vandringsleden går upp och ner på ett flertal platser med hänförande utsikt över västerhavet och skärgården.

Naturen och miljön är mycket omväxlande och du tröttnar aldrig på att vandra i vårt landskap.

Vägbeskrivning

Ta av från E6 vid Gläborg och följs skyltar mot Smögen/Kungshamn. Efter ca 25 km följ skyltar mot Kungshamns N, och sedan mot Hunnebostrand.