Äta

Blåskal

Blåskal är ett familjeföretag med rötterna i Bohuslän. Farfar Axel drev konservburkstillverkning i Lysekil och morfar Torsten byggde hus i samma stad. Pappa Björn flyttade till Lund för att studera och driver Blåskal tillsammans med Magdalena och Fredrik. Familjen har numera basen i Lund, men rötterna är kvar på västkusten. ​

Det är i Mollösund på Orust vi producerar våra produkter, för här odlas det fina blåmusslor av hög kvalitet. Detta är en förutsättning för att Blåskals produkter ska få den fina smaken som vi eftersträvar.

I Bohuslän finns kunskapen om havet och en tradition av att hämta maten därifrån. Blåmusselodling är däremot en relativt ny företeelse men med en stor potential att bli en stor och ekologiskt hållbar näring framöver.

Vi som driver Blåskal tycker att blåmusslan är en så god och näringsrik råvara att den borde ätas i så många fler former och sammanhang än vad som görs idag. ​

Med en kombination av kunskap inom området livsmedelsteknik från Lunds tekniska högskola, kunskap om blåmusslornas liv och näringsmässiga innehåll och ett stort matintresse utvecklar vi därför nya möjligheter och maträtter.

Den färska blåmusselbuljongen tar vi direkt från kokgrytan när vi har kokat musslorna och den är helt naturell, det vill säga innehåller inget annat än vad som finns i blåmusslan och kondenserad vattenånga då musslorna ångkokas.

Blåskals blåmusselfond har en kraftig smak och en hög sälta. Fonden är tillverkad av reducerad buljong som är kokad på färska blåmusslor från Bohuslän. Liksom buljongen är fonden helt naturell. ​ Stor vikt har lagts vid att koka musslorna varsamt för att behålla så mycket som möjligt av smaken och att undvika att den blir mörk i färgen. Det samma gäller själva reduceringen som görs så skonsamt som möjligt.

Kontaktinformation

Blåskal

474 70 Mollösund
Telefon: 0705-189556

E-post: kontakt@blaskal.se

Öppettider

Ej öppet för besök.

Fakta

Tillverkar blåmusselbuljong och blåmusselfond