Se och göra

Bramleys Äppelodling

Det ständigt lika ordvitsiga Göteborg ska berikas med en ny ”must”. Äppelmust från Bramleys, med smak av Billingen och Kinnekulle där äppelträden har sina rötter. Ett måste för alla som vill njuta en alkoholfri dryck med vuxen smak. Lika gott att dricka rakt av som att njuta till måltiden. Det flytande äpplet, musten från Bramleys, har sin alldeles speciella jordmånskaraktär. En kulturhistorisk njutning.

Bramleys är namnet på ett svenskt äppelodlingsföretag som drivs av Joacim Holgersson och hans engelskfödda hustru Fiona. Varför Bramleys? Helt enkelt för att Fiona växte upp på en gård vid namn Bramleys. Nu har Bramleys rotat 7 500 äppelträd bestående av 50 äppelsorter på Kålland. Bramleys odlar - förutom ekologiska äpplen - chili, 700 päronträd, körsbärsbigarråer och jätteblåbär.

Vad är det då som gör Bramleys produktion så speciell? Platsen där allt växer, hävdar Joakim. Jorden, berggrunden, läget, klimatet samverkar. Äpplen som odlas på Billingen och Kinnekulle får självklart sin karaktär och smak av just den växtplatsen. Klimatet i kalla nord gör också att äpplena växer långsamt vilket ger mycket smak och karaktär. Ju kyligare klimat, desto godare äpplen med bra balans mellan sötma och syra. Det låter som ett citat en vinguide med de sensoriskt lagda vet att våra smaklökar inte gör någon skillnad därvidlag. På upptäcksfärd i det smakrike där både äpplen och vin har sin självklara plats.

Joacim Holgersson och hans Fiona stod en gång i valet mellan en vingård i Frankrike och en äppelodling i Västsverige. Och dom har inte helt släppt tanken på alkoholstarkare drycker, men med äpple som bas. - Cider utgör till exempel basen i Calvados. Bramleys har en Calvados som väntar på att bli klar att njutas. Nästan som i Frankrike, säger Joacim.

Kontaktinformation

Bramleys äppelodling

531 99 Lidköping
Kontaktperson: Joacim Holgersson
Telefon: 0702-258707

E-post: brampip@gmail.se

Öppettider

Ej öppet för besök

Fakta

Bramleys driver en ekologiska frukt- och grönsaksodling på Kålland nära Läckö Slott. I odlingen finns 7 500 äppleträd bestående av 50 olika äppelsorter, 700 päronträd, körsbär, bigarråer, jätteblåbär, plommon, paprika och även lite chili.

 Bramleys tillverkar must, glögg, chilisås och även en del sylt.