Äta

Isbolaget - Donsö - Göteborgs skärgård

Längst ut på piren i Donsö hamn mitt i Göteborgs södra skärgård hittar du Isbolaget, en skärgårdskrog i härliga magasinslokaler. Det är lätt att ta sig hit med skärgårdsbåten från Saltholmen (15 min båtresa), och om du kommer med egen båt går det fint att lägga till i gästhamnen.
Sommartid erbjuder vi vår à la carte meny samt enklare förtäring såsom kaffe med smarriga bakverk.
Under hela året serverar vi vår populära Dagens Lunch varje vardag och ordnar events och serverar a la carte meny vissa helger. Vi erbjuder också smörgåstårtor och fantastiska bufféer för catering.
Boka gärna vår unika lokal för fest, konferens eller bröllop. Vi kan ta emot upp till 120 personer.
Vi arrangerar också temafester, musikkvällar, fotbollskvällar, bruncher, söndagsfika, föreläsningar med mera med mera. 
Givetvis dukar vi också i december upp vårt traditionella hemlagade julbord!
Håll utkik på vår hemsida och facebooksida.

SKÄRGÅRDSBRÖLLOP

Vår unika lokal med sitt fantastiska läge direkt vid havet och vår personliga service lämpar sig mycket bra för bröllopsfesten.
Vi hjälper er gärna med arrangemang av exempelvis transport med båt från Stenpiren direkt till Isbolaget och andra kringaktiviteter. 

BRÖLLOPSMENY

Bröllopsmenyn är en del av det oförglömliga minnet av er dag. Med havet som inspiration skapar vår köksmästare härligt inspirerade bröllopsmenyer i samråd med era personliga önskemål.

FESTLOKALEN

Stämningen i rummet är avgörande för en lyckad upplevelse och fest. Med en ljus romantisk dukning i kontrast till de råa plankväggarna och den magnifika havsutsikten kan vi garantera en fulländad atmosfär för ert bröllop. Här finns också en välutrustad scen med riktigt bra anläggning för musikuppträdanden då dansen tar vid.

ÖVERNATTNING

Det finns övernattningsmöjligheter både på Styrsö, Donsö och Vrångö som vi kan hjälpa er att boka. 

Kontaktinformation

Donsö Hamnväg 45
Donsö
Kontaktperson: Lise-Lotte Steen
Telefon: 031-972700
Telefon: 070-7741812
Bokning: 070-7741812

E-post: lise-lotte@isbolaget.com
Hemsida: www.isbolaget.com

Hitta hit

Öppettider

Dagens lunch måndag - fredag 11.30-14.00

Sommartider 4 juli - 22 augusti:
Måndag-fredag samt söndag: 12-22
Lördag: 12-23

After Work fredagar och söndagsöppet aug & sept
Abonnerat lördagar 20/8 - 1/10

Fars Dags lunch 13 nov

Adventskaffe Lördag 26 nov 12.00 - 17.00
Julbord 27 nov samt 10-11 dec

Se hemsidan för våra övriga öppettider:
www.isbolaget.com

Mer från Isbolaget - Donsö - Göteborgs skärgård

Utbud

Prisinformation

Vi håller moderata café- och restaurangpriser.

Café från 25kr

Restaurang från 99 kr och upp till ca 200 kr.

Dagens lunch: 95 kr
Kuponghäfte 10 luncher: 840 kr

Res med kollektivtrafiken

Hållplatsen finns mitt i Donsö hamn, centralt beläget till allt du söker.

Fakta

Isbolagets historia

I detta hus tillverkade och magasinerade man is till fiskenäringen mellan åren 1953-1993. På Donsö fanns vid mitten av 1950-talet 35 fiskebåtar.

När verksamheten upphörde 1993 fanns det cirka 15 fiskebåtar på Donsö, idag finns det endast tre båtar kvar. Nu för tiden har de större båtarna egna kylsystem ombord, mindre båtar får hämta is på annat håll i skärgården.

Huset byggdes av Lennart Karlsson år 1953. Från början var det ett magasin där man högg och krossade isblock från Vänern och Oslofjorden. År 1957 konstruerade Karlsson ett ammoniakaggregat för att kunna frysa vatten till is på plats. Eftersom det inte fanns kommunalt vatten på Donsö på den tiden köpte Karlsson även en vattenbåt (Freja) för att transportera vatten, inte bara till sitt eget isverk utan även till Styrsö, Hönö, Öckerö och Åstol. Under huset finns en stor färskvattentank som rymmer 100m3.

Han var ofta nere i Göteborgs fiskhamn och bekantade sig med Donsöfiskarna och insåg snart problemet att hålla fisken kyld i båtarna. Det enda isverket fanns vid denna tid i Göteborg. Donsöfiskarna skrev nu ett avtal med Karlsson och förband sig att handla is på Donsö när han byggt sitt magasin där.

Som hjälp och byggansvarig hade Lennart Karlsson sin far Anders vid sin sida. Huset murades upp av Olle Gunnarsson som enligt uppgift arbetade för 2,50 kr/timme. Det fanns snickare på ön som tog upp till 3 kr/timme vilket ansågs som lite dyrt, året var 1953.

Vägbeskrivning

Skärgårdsbåten från Saltholmen, Donsö ligger i Göteborgs södra skärgård.

Det är lätt att ta sig till Isbolaget. Skärgårdsbåten avgår ofta från Saltholmen. Du behöver inte förboka din båtresa utan åker med västtrafiks färdbevis och läser av ditt kort när du går på båten. Det går också att köpa biljett av däcksman på båten. Du tar dig till Saltholmen med spårvagn 11, buss 114 eller taxi från city. Det går också bra att parkera den egna bilen vid Saltholmens eller Långedrags parkering.

Från Oslo:
Högerfil i Tingstadstunneln. Kör mot Stena Lines terminal genom Götatunneln mot Malmö. Fortsätt förbi Stena Line och passera avfart mot Älvsborgsbron. Sväng av höger mot Långedrag och följ vägen ända ut till Saltholmen.

Från Karlstad/Stockholm:
Kör mot Stena Lines terminal genom Götatunneln mot Malmö. Fortsätt förbi Stena Line och passera avfart mot Älvsborgsbron. Sväng av höger mot Långedrag och följ vägen ända ut till Saltholmen.

Från Landvetter/Malmö:
Sväng av vid Åbromotet “Göteborg Väster Hamnar”. Kör mot Frölunda. Sväng av mot Långedrag. Sväng vänster vid Torgny Segerstedsgatan. Följ vägen mot Långedrag/Saltholmen

Faciliteter

 • Bar
 • Uteservering
 • Take away
 • Lunch
 • Kabel TV
 • Gästhamn
 • Konferensmöjligheter
 • Kreditkort accepteras
 • Restaurang med fullständiga rättigheter
 • Pub
 • Tillgänglighetsanpassad
 • Året runt öppet
 • Badstrand
 • Barnmeny
 • Kaffe/Te
 • Gratis WiFi