Se och göra

Kräftsafari med Äventyr % tång, Hönö - Göteborgs norra skärgård

En del av: Äventyr & Tång/H2O Diving Hönö - Öckeröarna Göteborgs norra skärgård

Vi kastar loss och glider ut ur Hönö Klåva, en gammal fiskehamn som en gång i tiden huserade sveriges största fiskeflotta. Väl ute ur inloppet möts vi av ett pärlband av kobbar och skär. Vi passerar Fotö där husen står tätt upp mot sin höjd. Till höger ser vi Vinga fyr torna upp sig i horisonten. Vi är på väg ut för att vitja kräftburar. Ett fiske som går till på samma sätt idag som det gjorde för hundra år sedan. Efter en liten stund är vi framme och din blick fokuserar för att finna de guppande markeringarna som skvallrar om att här ligger det något på botten. Väl framme vid första bojen, eller "Välet" som vi kallar det häromkring . Du manövrerar båtshaken och får in välet till båten. Först får du dra för hand några meter. sedan läger du i lindragaren och burarna reser från botten. Det är 30 meter djupt så det tar ett par minuter men snart skymtar den första buren i det mörkblå djupet. Först ser man inte riktigt om det är något i men det blir snart tydligare, visst är det några kräftor där. Du får upp buren och drar in den över relingen. Väl på bordet ser du att det inte bara är en utan en hel hög med kräftor i buren. Nu får man vara försiktig när man plockar ur. totalt sitter det 12 burar i en länk.

Kontaktinformation

Västravägen 17
Hönö
Kontaktperson: Jhermy Olausson
Telefon: 031-969994
Telefon: 0707-176655

Arrangör: Äventyr & Tång

E-post: info@aventyrochtang.se
Hemsida: www.aventyrochtang.se

Hitta hit

Öppettider

april-augusti

Prisinformation

795 kr per person vid en 3 timmars tur.

Turen är på 3 timmar och vi tar en fika på äkta bagebrö som bakats lokalt när vi gjort halva draget. Kaffe och dricka finns med på turen.

Del av fångsten fås med hem att koka. Säsongen startar i april och håller på till mitten av augusti.

Res med kollektivtrafiken

Fakta

 Turbåten Brasill fiskar med tradition och moderna redskap och vi arbetar med hållbar fisketurism i en bygd som en gång var centrum för svenskt fiske. Säkerhetsutrustning och arbetskläder som behövs får ni låna, se till att ha varmt under samt bra på fötterna.

Vägbeskrivning

Har du bil åker du från E6 i centrala Göteborg, väg 155 mot Torslanda (skyltar mot Öckerö hela vägen) och färjeläget på Lilla Varholmen. Välj filen mot Öckerö-färjan. Färjan lägger till på Hönö.
Du kör rakt fram ca 800 m. I rondellen tar Du vänster mot Hönö/ (Fotö). Kör sedan ca 2 km (passera ett stoppljus och ytterligare två rondeller) till Klåva.
Åker ni kollektivt är det enklast att gå in på Västtrafiks reseplanerare: www.vasttrafik.se

Buss avgår från Nordstan eller Nils Ericson terminalen, Göteborg till Lilla varholmen. Fortsätt därefter resan från ”Hönö Pinans färjeläge” mot Hönö klåva (via Fotö)