Se och göra

Ostron- och musseläventyr i Lysekil

Boka

En ostron- och musseltur i Lysekil är ett äventyr med doft av tång och nylagade musslor. Under färden får du prova på att plocka musslor och ostron, som vi sedan tillagar och äter när vi gör ett strandhugg på en vacker klipphäll i Bohusläns skärgård.

Turen med Lysekils Ostron & Musslor startar i Norra Hamnen i Lysekil. Vi färdas med båten Signe, vår bohuslänska julle byggd 1952, ut till musselodlingen där vi visar hur det går till att odla och skörda musslor. Vi plockar med oss musslor för gemensam tillagning och avsmakning senare på en vacker klipphäll.

Middag vid strandkanten  

Därefter tar Signe dig vidare till en av få ostronbankar i Bohuslän. Precis under oss växer de exklusiva ostronen Ostrea Edulis som är den ursprungliga europeiska arten och som på västkusten kallas det svenska ostronet. Du får hjälpa till att plocka upp dem och lära dig mer om havets delikatess.

   Vi gör ett strandhugg på Käringeholmen där musselskörden tillagas och ostronen öppnas och avnjuts vid strandkanten. Efter en oförglömlig upplevelse tar vi dig tillbaka till Norra Hamnen i Lysekil, till det avslappnande dunket från Signe.

 

Välkommen!

Kontaktinformation

Berga-Gåshogen 124
45392 Lysekil
Kontaktperson: Lars Marstone
Telefon: 0523-660224
Telefon: 0706-400447

E-post: info@lysekilsostronomusslor.se
Hemsida: www.lysekilsostronomusslor.se

Hitta hit

Öppettider

Båten "Signe" avgår från Norra hamnen i Lysekil tisdagar, fredagar och lördagar, kl 13.30 hela året. Undantaget är de två första veckorna i juli då båten är på översyn.

Prisinformation

695 SEK per person. I priset ingår ostron och musslor under turen.

Vi har även ostron och musslor till försäljning om du vill ta med hem.

  • 30 kr per kg musslor
  • 20 kr per ostron

Res med kollektivtrafiken

Busshållplatsen heter Gamlestan. Då du går av bussen är det 300 meter till båten. Gå i bussens körriktning (västerut) mot vattnet. Du har Gamlestans gamla hus på höger hand och en större byggnad inkl. postkontor på vänster hand. När du kommer fram till vattnet gå över gatan och fortsätt mot det första huset på kajen, Norra hamnen 9. På vattensidan huset ser du rätt brygga; en bred brygga som går ut vinkelrätt ut från kajen. Där ligger vår vita båt förtöjd. Välkommen ombord!

Fakta

Turen tar ca 3 timmar.

 Båtturen körs tisdagar, fredagar och lördagar varje vecka året runt. Skulle det vara blåsigt väder går vi alternativ rutt i läade vatten, så att turen alltid är njutbar. 

Startplats: Klockan 13:30 i Norra Hamnen, Lysekil. Båten ligger vid den breda gammaldags bryggan bakom cafét.

 Bokning och frågor

  • boka online på http://www.lysekilsostronomusslor.se/ostron-och-musseltur/
  • Ring Lars på tel. 0706-400 447
  • e-posta info(at)lysekilsostronomusslor.se

Bra att tänka på in för turen:

  • Flytvästar/termooveraller finns att låna ombord
  • Det kan bli lite kyligt ute till havs så ta gärna med en extra tröja
  • Toalett finns inte ombord, däremot finns det gratis toalett vid startbryggan. Vill man kan man också använda naturen när vi är på ön.
  • Max 10 personer per tur.

 Ta gärna med dig egen dryck om du önskar alkoholhaltig dryck till dina skaldjur.

 Paket och andra önskemål
Har ni andra önskemål på andra turer och upplägg, t ex med boende, transport, mat är ni välkomna att höra av er till oss så tar vi fram en passande lösning för er.
Vi har samarbeten med olika företag för att ge er en upplevelse enligt era önskemål.

Vägbeskrivning

Båtbryggan ligger inne i centrala Lysekil. Följ väg 162 in i Lysekil. Kör rakt fram i alla korsningar och rondeller. När du kommer ner i centrum har du Gullmarsfjorden på vänster hand. När du kommer fram till det öppna torget (Rosvikstorg) svänger du direkt höger in på Drottninggatan. Fortsätt gatan fram tills du anländer Norra hamnen. Bryggan ligger precis vid första huset på kajen, gatuadress Norra hamnen 9 i Lysekil.

Koordinater googlemap: 58.276412,11.424224

Parkering finns på gatan i begränsat antal. En större parkering finns 300 meter tidigare, vid Drottninggatan 21. Den är gratis vissa årstider, parkeringsautomat sommartid.